Med syftet att skapa en säkrare värld och tryggare rekryteringar har BKF:s medlemmar satt upp en branschstandard som ställer krav på bakgrundskontroller. Denna grundas på transparens, trygghet, säkerhet och etsika riktlinjer. Allt för att få bakgrundskontroller att bli som omfattande och fördomsfria som möjligt.

Detta är till följd av den organiserade brottslighet och kriminalitet som drabbat samhället allt mer, vilket lett till att bakgrundskontroller blivit allt mer efterfrågat. Med anledning av detta har det också blivit ännu viktigare att det ska vara enkelt att hitta en seriös och pålitlig aktör. Något som branschföreningen strävar mot att underlätta.

Vi i BKF tror på att en bredare bild, med flera olika typer av uppgifter ger en bättre och mer rättvis bild av kandidaten. Det är svårt att få en överensstämmande bild av en person utifrån endast en eller ett par få perspektiv, som till exempel endast ett belastningsregisterutdrag. Vi tror att alla vinner på detta. Både individen som genomgår bakgrundskontroll och den som beställt den.

BKF:s branschstandard för bakgrundskontroller innebär att följande punkter är ett minimum vid bakgrundskontroll:

  • Verifiering av identitet
  • Ekonomiska uppgifter
  • Rättsliga ärenden
  • Analys utförd av kvalificerad personal

Ovan punkter anser vi vara ett minimum för att få en så fördomsfri och flerdimensionell bedömning som möjligt.

Att ha höga förväntningar och krav på sina bakgrundskontrolleverantörer har idag blivit allt mer vanligt. Och det med rätta. I denna utveckling är det bra att BKF finns för att underlätta valet av leverantör, så att du som kund vet att du anlitar ett företag som lever upp till alla riktlinjer och krav. Detta gör era rekryteringsbeslut både enklare och mer genomtänkta.

Som medlem i BKF åtar man sig att följa dessa riktlinjer/denna branschstandard, vilket bidrar till att ett medlemskap blir en kvalitetsstämpel och en kvalitetssäkring. Vi alla arbetar för en seriös bransch som är etiskt riktig och medlemskapet visar också att företaget i fråga följer rådande lagar och regler.

Sammanfattningsvis: kolla efter BKF:s kvalitetsstämpel för att enkelt göra ett välgrundat och klokt val av bakgrundskontrolleverantör.